naar inhoud

Oog in oog: Lezing : ' Schapengeblaat'

Deze informatie is niet meer actueel!
Inschrijven tot 24-11-2019

De tentoonstelling ‘Oog in oog’, waar 14 hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met de werken van Jakob Smits en de Molse School, was de aanleiding om de lezing ‘Schapengeblaat’ te organiseren.
De lezing bestaat uit 3 invalshoeken waarin het herdersleven en het schapen hoeden de verbindende factor zijn.
‘Schaapherder’ van Corneel Van Leemputten is het werk uit de vaste collectie van het museum waar Veerle Stevens de dialoog mee aangaat. Dit tafereeltje van een herder met zijn schaapskudde geeft door zijn formaat, het subtiele kleurgebruik en de impressionistische schildertoetsen een romantisch beeld weer van het schapen hoeden.
Deze lieflijke sfeer neemt Veerle mee in haar schilderijtjes die gebaseerd zijn op  het liefdesverhaal van Amaryllis en Alteo. Een herdersdicht dat geschreven werd door Theocritus in de 3de eeuw v.C. Het gaat van zoet naar zoetst, romantiek met een vleugje dramatiek.
Jo Lommelen, voorzitter van de Heemkundige kring in Mol, zet ons weer met  beide voeten op de grond. Hij vertelt hoe het er werkelijk aan toe ging. Daarvoor baseert hij zich op de costumen. Dit zijn oude geschriften die de gedragsregels beschrijven. De helft van deze regels betreffen afspraken die te maken hebben met schapen. Daaruit blijkt hoe belangrijk deze industrie was in het vroegere Mol.
Donderdag 28 november 2019
Deze activiteit is gratis maar wel op inschrijving.
Het aantal plaatsen is beperkt.

Aanvang: om 20u in het Jakob Smitsmuseum
Deel 1 en 2 door Veerle Stevens
Vervolg: café ’t Voske
Deel 3  door Jo Lommelen

Via mail: info@jakobsmits.be
Telefonisch: 014/31 74 35

De tentoonstelling ‘Oog in oog’ loopt in het Jakob Smitsmuseum van 9/11/19 tot 12/1/20.

Wanneer

  • 28 nov 2019
    20 uur - 22 uur

Prijs

Gratis

Waar

naam
Jakob Smitsmuseum
adres
Sluis 155 a2400 Mol

Contact

Telefoon
014317435
e-mail
info@jakobsmits.be