naar inhoud

Oog in oog: They Shall Not Grow Old

Deze informatie is niet meer actueel!
Regisseur Peter Jackson worstelde zich door honderden uren beeldmateriaal over de Eerste Wereldoorlog uit het BBC-archief. Ruis en krassen werden verwijderd, beelden werden ingekleurd en liplezers werden ingehuurd om gesprekken te reconstrueren. Het leverde een uniek portret op, wars van alle effectbejag, over De Grote Oorlog. Een verhaal over ontbering en zinloze slachtpartijen, maar ook over het dagelijkse leven en de camaraderie in de loopgraven. We organiseren deze vertoning naar aanleiding van Wapenstilstand en in het kader van de tentoonstelling ‘Oog in Oog’ bij het Jakob Smitsmuseum.

Peter Jackson, NZL/VK, 2018, 99’

De documentaire They Shall Not Grow Old toont de Eerste Wereldoorlog zoals je hem nog nooit gezien hebt. Niemand minder dan regisseur Peter Jackson (zie ook ‘Lord of the Rings’) worstelde zich door meer dan 600 uur beeldmateriaal uit het BBC-archief. Ruis en krassen werden verwijderd en de snelheid werd aangepast. Daarna werd beeld per beeld ingekleurd. Liplezers werden ingehuurd en via getuigenissen uit de jaren ’60 vertellen de mensen die meevochten zélf het verhaal. Een verhaal over ontbering en zinloze slachtpartijen, maar ook over het dagelijkse leven en de camaraderie in de loopgraven.

Door moderne technologie los te laten op oud beeldmateriaal slaagt Jackson erin de Grote Oorlog erg dichtbij te brengen. Wars van alle effectbejag maakte hij een heel eerlijke, noodzakelijke en soms ook unheimliche film.

Deze vertoning organiseren we naar aanleiding van de herdenking van Wapenstilstand. De film kadert daarnaast in de tentoonstelling Oog in Oog bij onze collega’s van het Jakob Smitsmuseum. In deze tentoonstelling gaan hedendaagse kunstenaars de confrontatie aan met thema’s uit het werk van Smits. Samen selecteerden we enkele films die hierop aansluiten, zoals deze documentaire over de Eerste Wereldoorlog.

Jakob Smits en WOI

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, op 4 augustus 1914, was Jakob Smits, eindelijk, een gevierd kunstenaar. En toch legde hij de penselen aan de kant. Om het leed van de armsten te verzachten. Hij zette zich in voor de voedselbevoorrading en schakelde daar ook zijn familie en collega’s voor in. Pas vier jaar later kon hij de de oorlog van zich af schilderen. In Bemint elkander (1919) smeet hij de wereld de gruwel in het gezicht: hij schilderde een gekruisigde Christus in een vuurstorm die raast over de graven van de gesneuvelden. Het doek, te confronterend voor de kerkelijke overheid, werd niet aanvaard voor de basiliek van Koekelberg.

Annemie Bogaerts, beeldhouwster en grafica, brengt naast dit monumentaal schilderij van Smits in de tentoonstelling ‘Oog in Oog’ een verstilde installatie waarin de vorm van het kruis primeert.

Wanneer

  • 11 nov 2019
    20 uur - 21.39 uur

Waar

naam
Zaal 't Getouw
adres
Molenhoekstraat 22400 Mol