naar inhoud

Oog in oog: Werk ohne Autor

Deze informatie is niet meer actueel!
De jonge kunstenaar Kurt Barnert vlucht samen met zijn geliefde Ellie naar het westen, om te ontsnappen aan de verstikkende mentaliteit in Oost-Duitsland en aan de tirannie van Ellies vader. Kurt wordt echter achtervolgd door pijnlijke herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren. ‘Werk ohne Autor’ is een magistraal epos, geïnspireerd op het leven van kunstschilder Gerhard Richter, en omspant maar liefst 30 jaar Duitse geschiedenis. We organiseren deze vertoning samen met het Jakob Smitsmuseum, n.a.v. de tentoonstelling ‘Oog in Oog’.

Wanneer de jonge kunstenaar Kurt Barnert de studente Ellie ontmoet, is hij ervan overtuigd dat hij de liefde van zijn leven gevonden heeft. Om de verstikkende Oost-Duitse mentaliteit en Ellies tirannieke vader Carl te ontvluchten, ontsnappen Kurt en Ellie naar het Westen. Maar Kurt wordt achtervolgd door de pijnlijke herinneringen uit zijn kindertijd tijdens de Nazi-jaren. Bovendien blijken hij en Carl verbonden door een tragische gebeurtenis uit het verleden.

Liefde, haat, familie, macht, kunst, geschiedenis en politiek: alles komt samen in Werk ohne Autor, het drie uur durende epos van Florian Henckel von Donnersmarck, die in 2006 al erg overtuigde met zijn debuutfilm ‘Das Leben der Anderen’. De film, geïnspireerd op het leven van kunstschilder Gerhard Richter, schetst op een heel fijngevoelige manier een persoonlijk (liefdes)verhaal tegen de achtergrond van maar liefst 30 jaar Duitse geschiedenis.

Met: Tom Schilling, Paula Beer, Sebastian Koch

Deze vertoning organiseren we samen met onze collega’s van het Jakob Smitsmuseum, naar aanleiding van de tentoonstelling Oog in Oog. In deze tentoonstelling gaan hedendaagse kunstenaars de confrontatie aan met thema’s uit het werk van Smits. Samen selecteerden we enkele films die hierop aansluiten, zoals dit kunstenaarsportret.

Jakob Smits

Een leven voor de kunst, een leven voor de liefde. Het leven gevierd, het leven ondergaan. Alles opgegeven voor de kunst, zichzelf tot hogepriester uitgeroepen, maar ook getwijfeld en in bitter zelfbeklag het onbegrip van de buitenwereld vervloekt. Alles opgegeven voor de liefde, gestruikeld, gehoopt, gevonden en verloren. Zijn geliefden met brute tederheid vereeuwigd. De wereld vrank te woord gestaan. Altijd gezocht naar het hoogste, naar wijding en vervulling. En tegelijk de voeten aan de grond gehouden en zonder hoogmoed de schamelheid van mensen gelezen. Jakob Smits, een schilder, 1855-1928. (wt)

Wanneer

  • 14 nov 2019
    20 uur - 23.08 uur

Waar

naam
Zaal 't Getouw
adres
Molenhoekstraat 22400 Mol