naar inhoud

Oog in oog: Extra lezing 'Schapengeblaat'

Deze informatie is niet meer actueel!
Inschrijven tot 11-12-2019
Wegens groot succes plannen we een tweede lezing in! Wie niet de kans had om in te schrijven voor de lezing op 28 november krijgt een herkansing op 12 december. De tentoonstelling ‘Oog in oog’, waar 14 hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met de werken van Jakob Smits en de Molse School, is de aanleiding om deze tweede lezing ‘Schapengeblaat’ te organiseren.

Wegens groot succes plannen we een tweede lezing in! Wie niet de kans had om in te schrijven voor de lezing op 28 november krijgt een herkansing op 12 december.

De tentoonstelling ‘Oog in oog’, waar 14 hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met de werken van Jakob Smits en de Molse School, is de aanleiding om deze tweede  lezing ‘Schapengeblaat’ te organiseren.

De lezing bestaat uit 3 invalshoeken waarin het herdersleven en het schapen hoeden de verbindende factor zijn.
‘Schaapherder’ van Corneel Van Leemputten is het werk uit de vaste collectie van het museum waar Veerle Stevens de dialoog mee aangaat. Dit tafereeltje van een herder met zijn schaapskudde geeft door zijn formaat, het subtiele kleurgebruik en de impressionistische schildertoetsen een romantisch beeld weer van het schapen hoeden.
Deze lieflijke sfeer neemt Veerle mee in haar schilderijtjes die gebaseerd zijn op het liefdesverhaal van Amaryllis en Alteo, een herdersdicht dat geschreven werd door Theocritus in de 3de eeuw voor Christus. Het gaat van zoet naar zoetst, romantiek met een vleugje dramatiek.

Jo Lommelen, voorzitter van de Heemkundige kring in Mol, zet ons weer met beide voeten op de grond. Hij vertelt hoe het er werkelijk aan toe ging. Daarvoor baseert hij zich op de costumen. Dit zijn oude geschriften die de gedragsregels beschrijven. De helft van deze regels betreffen afspraken die te maken hebben met schapen. Daaruit blijkt hoe belangrijk deze industrie was in het vroegere Mol.

Deze activiteit is gratis maar wel op inschrijving.
Het aantal plaatsen is beperkt.

Wanneer

  • 12 dec 2019
    20 uur - 22 uur

Prijs

Gratis

Waar

naam
Jakob Smitsmuseum
adres
Sluis 155 a2400 Mol

Contact

Telefoon
014317435
e-mail
jakobsmits@gemeentemol.be