naar inhoud

Eugeen Van Mieghem - Jozef Van Ruyssevelt : twee Vlaamse toppers in één museum

Deze informatie is niet meer actueel!

- Schatten op zolder : tekeningen Eugeen Van Mieghem uit de collectie van Jakob Smits

In de zomermaanden toont het Jakob Smitsmuseum op de zolderverdieping nooit eerder geëxposeerde tekeningen van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem. Ze komen uit de collectie van Jakob Smits zelf. Eugeen Van Mieghem, in het Antwerpse schipperskwartier geboren in 1875, heeft praktisch z’n hele leven lang getekend. In 1920 werd hij docent aan de Academie van Antwerpen. Zijn krachtig werk is onlosmakelijk verbonden met de haven, het havenvolk en de landverhuizers die hij rond de herberg van zijn ouders zag komen en gaan. Soms schrijnend, soms beladen met weemoed, altijd raak getypeerd. Het zijn beklijvende beelden die vandaag, in tijden van nieuwe, grote migratiestromen, nog steeds aanspreken.

- Tentoonstelling: Jozef Van Ruyssevelt - Weerspiegeling

Jozef Van Ruyssevelt (1941-1985) studeerde schilderkunst en grafiek aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Vanaf 1971 is hij titularis van de etsklas van de Antwerpse Academie, maar hij blijft zich concentreren op de eigen expressie. Dat leidt tot een zeer uitgebreid en divers oeuvre.
Van Ruyssevelt was , net als Jakob Smits , een eigenzinnig en volhardend artiest. Met Smits deelde hij ook de fascinatie voor de werking van het licht.
Het zal een blij weerzien zijn voor onze museumbezoeker. In het voorjaar van 2009 was Van Ruyssevelt al eens te gast, een onmiskenbaar succes was het toen. De tentoonstelling in 2020 zal een samenstelling zijn van werken uit privécollecties. Na Nederland en Parijs terug in Vlaanderen en hier bij ons te Mol: een weerspiegeling.

Opgelet: Je kan het museum enkel op afspraak bezoeken. Dit doe je door een tijdsblok te reserveren viahttps://ticketshop.ticketmatic.com/getouw/jakob-smits-museum?l=nl. De specifieke richtlijnen ivm de reservatie vind je op de website. Mocht dit niet lukken, kan je ons bellen op het nummer 014 31 74 35.

Wanneer

  • 28 aug 2020
    -
    18 okt 2020

Prijs

€ 4
Volwassenen met korting: 3 euro (+65-jarigen, -26-jarigen, houder van OKV-, KNACK-, Academie-, lerarenkaart). Leden vzw Vrienden, -18-jarigen: gratis. Catalogus te koop aan 1 euro.

Waar

naam
Jakob Smitsmuseum
adres
Sluis 155 a2400 Mol

Contact

Telefoon
014317435
e-mail
jakobsmits@gemeentemol.be