naar inhoud

Heimat, fase 2: De Verderzetting

Inschrijven tot 11-9-2021
De Verderzetting is de tweede fase van het artistiek onderzoeksproject Heimat, opgestart door kunstenaars Jakob Van den Broucke en Kasper Demeulemeester.

De Verderzetting is de tweede fase van het artistiek onderzoeksproject Heimat, opgestart door kunstenaars Jakob Van den Broucke en Kasper Demeulemeester.

Wat betekent Heimat vandaag? Hoe verhoudt iemand zich tot (het gebrek aan) herinneringen van plekken en momenten die ons van bij het begin gevormd hebben? Na De Tocht is De Verderzetting onvermijdelijk, verder zoekende, uitbreidend.

Het project startte in de zomer van 2019, toen Jakob en Kasper elkaar en hun gedeelde heimat, Meerhout, tegemoet wandelden vanuit hun huidige woonplaatsen in Gent en Brussel. Een jaar later, in de zomer van 2020, keerde het duo terug, ditmaal in het gezelschap van een geleidelijk gegroeide groep kunstenaars en schrijvers verwant aan de Kempen. Nu, nog een jaar later, trekken ze richting Mol, voor fase twee van het project. Verbonden door herinneringen, ontheemding en vriendschappen strijken ze neer om (opnieuw) in dialoog te treden met de omgeving. Verderzetten waar eerder aan begonnen werd, stap voor stap, steeds verder weg, steeds verder naar wat onvermijdelijk volgen zal.

De tentoonstelling ‘Heimat, fase 2: De Verderzetting’ zal niet enkel in het Jakob Smitsmuseum te bewonderen zijn, maar ook in het atelier van Jakob Smits (Achterbos 126) en in de exporuimte van ’t Getouw.

In het atelier van Smits stelt kunstenaar Emilio Lopez-Menchero tentoon. Hij maakte een installatie bestaande uit video en schilderijen. Deze installatie gaat over zijn jeugd. Over opgroeien in het Mol van de jaren 1950 en 1960. De tegenstelling tussen het eenvoudige leven in de Kempen halverwege de vorige eeuw en de wetenschappelijke vooruitstrevendheid die er heerste in het atoomdorp vormen een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk.
- Deze installatie is elke zaterdag en zondag te bezichtigen tussen 13 en 17 uur. Van 17/7 tot en met 12/9.

In de exporuimte van ’t Getouw zal het Tijdelijk Informatie Centrum, afdeling Mol een tentoonstelling installeren in samenwerking met Helena Ceuppens. Deze jonge kunstenares woont en werkt in Gent, maar groeide op in Mol. Haar schilderijen zijn een visuele verwerking van haar jeugdjaren in het atoomdorp nabij de Molse kerncentrale. Het atoomdorp is ooit ontstaan uit wetenschappelijke noodzaak, mensen kwamen uit de hele wereld naar Mol om er wetenschappelijk onderzoek te doen. Het atoomdorp werd gebouwd om deze mensen te huisvesten. Het ouderlijke huis van Helena werd begin 2021 gesloopt en het atoomdorp is aan het verdwijnen.
- Deze expo is te bezichtigen op 22/7 tussen 19 en 22 uur. Van 23/7 tot en met 14/8 van woensdag tot en met zondag tussen 13u en 17u.

In het Jakob Smitsmuseum kunnen bezoekers terecht voor een uitgebreide expo met werken van beloftevolle kunstenaars. Stuk voor stuk afkomstig uit de Kempen. Stuk voor stuk uitgeweken naar grote steden. Verbonden door herinneringen, ontheemding en vriendschappen strijken ze neer om (opnieuw) in dialoog te treden met de omgeving.
- Deze expo is te bezichtigen van woensdag tot en met zondag tussen 13 en 17 uur. Van 16/7 tot en met 12/9.

Bij deze expo wordt een periodiek uitgegeven. Een 200 pagina’s tellend kunstenaarsboek met bijdragen van 19 kunstenaars die een band hebben met De Kempen. Dit boek wordt voor 25 euro te koop aangeboden in de museumshop van het Jakob Smitsmuseum. Met bijdragen van Alice Gompels, Bart Janssen, Benjamin Sprengers, Charlotte Peys, Emilio Lopez-Menchero, Florian Vanlee, Frederik Willem Daem, Helena Ceuppens, Jakob Van den Broucke, Jan Van Tienen, de nalatenschap van Kasper Demeulemeester, Koen Sels, Koen Peeters, Lot Geukens, Mats Wosky, Nick Geboers, Pieter-Jan Verheyen en Zjef Caers.

Wanneer

  • 16 jul 2021
    -
    12 sep 2021

Prijs

€ 5
4.00 euro : Volwassenen met korting
4.00 euro : Jongeren 18-26 jaar
0.00 euro : Jonger dan 18 jaar
0.00 euro : Musempas

Waar

naam
Jakob Smitsmuseum
adres
Sluis 155 a2400 Mol

Contact

Telefoon
+32 14 31 74 35
e-mail
thomas.deckx@gemeentemol.be
website
https://www.jakobsmits.be