naar inhoud

Expo 'Paul Blockx 4/4 ZELF'

Deze informatie is niet meer actueel!
Beleef Blockx’ aangrijpende tekeningen en etsen, zijn minutieuze teksten en sonnetten. Maak kennis met de man van kwellingen en verrukkingen. De man met de vele gezichten. En vang een glimp op van zijn achterliggende kwetsbaarheid en levenswil.

“Ze noemen me nog altijd een outsiderkunstenaar. Ik ben aan het wachten tot ze het moe worden mij zo te noemen" (Paul Blockx).

Beleef Blockx’ aangrijpende tekeningen en etsen, zijn minutieuze teksten en sonnetten. Maak kennis met de man van kwellingen en verrukkingen. De man met de vele gezichten. En vang een glimp op van zijn achterliggende kwetsbaarheid en levenswil.

Werk en leven
Voor Paul Blockx (Mol 1961- Geel 2015) was kunst een overlevingsstrategie. Al jong zette hij zijn demonen om in duivelssmoelwerken. Het tekenpotlood, het penseel en de schrijfpen waren zijn gereedschap om ze bloot te leggen, te be-grijpen en er vat op te krijgen. Dat lukte. Stilaan ging hij zich ook verdiepen in landschappen, het hertekenen van oude meesters en vlindertekeningen. Als laatste werkte hij aan vrolijke naïeve tekeningen en teksten over zijn jeugd in Postel en Mol. Kunst als levenskunst. Blockx 4/4 ZELF'.

Paul Blockx was een spilfiguur in het Kunsthuis Yellow Art. Hij bouwde een artistiek oeuvre uit en stelde tentoon in binnen- en buitenland en nam ook deel aan de tentoonstelling Middle Gate Geel '13 onder curatorschap van Jan Hoet.

De gang van de tijd
De tentoonstelling brengt de hele complexe kunstenaar Paul Blockx tot leven. Ze is chronologisch ingedeeld in drie periodes die in elkaar overlopen. In Het Mis Verstand geeft Blockx vooral met duivelfiguren uitdrukking aan bijzondere ervaringen. Met Openbaringen luwt de storm en verbreedt het perspectief. Het derde deel, Vlindergids en Vertelselkens, is een terugblik op “de weg van verlatenheid naar gemeenschap” (Lucebert).

Er zijn rondleidingen met gids voor groepen.

Randprogrammatie:

 • Tweedaagse workshop met toonmoment door en met kids in het Jan Hoethuis, Geel.
 • Lezing door prof. Dirk De Wachter: Psychische stoornis, de gehele mens en de kunst, Mol.


Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Paul Blockx 4/4 zelf‘.

Wanneer

 • 20 okt 2018
  -
  9 dec 2018

  Openingsuren

  • dinsdag13 - 17 uur
  • woensdag13 - 17 uur
  • donderdag13 - 17 uur
  • vrijdag13 - 17 uur
  • zaterdag13 - 17 uur
  • zondag13 - 17 uur

Prijs

€ 4
volwassenen, 3 euro volwassenen met korting,(+65,-26,houder van OKV-, KNACK-, Davidsfonds-, Academie-, lerarenkaart), gratis: leden vzw Vrienden, -18 jaar

Waar

naam
Jakob Smitsmuseum
adres
Sluis 155 a2400 Mol

Contact

Telefoon
014 31 74 35