De lente

De lente is in het land! Jakob Smits schilderde in de periode 1893-1895 de vier seizoenen voor de salon van een Molse notabele. Ze beelden de levensfasen uit van een vrouw als jong meisje, moeder, grootmoeder en weduwe. In 'De lente' zit onder een boom met bloesems een jong meisje twee piepkleine vogeltjes in het nest op haar schoot te voeden; ze is omgeven door zeven kinderen die toekijken. Een beeld van ontluikende levenskracht: de lente van het leven.

Dit werk is te bewonderen in onze huidige expo 'Jules Schmalzigaug versus Jakob Smits' en staat in fel contrast met het latere werk van Smits. In dezelfde ruimte is zijn allerlaatste werk 'Salomé III' te bewonderen. Kom langs, kijk en oordeel zelf.

Overzicht

Type

Objecten

Instituut

Gemeentelijk Jakob Smitsmuseum

Naam

aquarel

Nummer

0032

Provincie

Antwerpen

Maker

Jakob Smits

Beschrijving

Aquarel in waterverf, dekverf en goud op papier met een vergulde sierlijst

Productiedatum

1893 – 1893

Materiaal

waterverf (aquarel), dekverf (aquarel), goud (aquarel), papier (aquarel), hout (kader), verguld hout, stuc, bleke passe-partout, glas (kader)

Techniek

schilderen

Dimensies

(met kader) hoogte () 86 cm, (met kader) breedte () 72 cm, (met kader) diepte () 7 cm, (met kader) diameter () 113 cm, (zonder kader) hoogte () 65 cm, (zonder kader) breedte () 50 cm

Inscriptie

signatuur (rechtsboven) : Jakob Smits f