naar inhoud

‘Smits top 20’

6_De_winter_1895.jpg 7_De_herfst_1895.jpg

Het Jakob Smitsmuseum startte in 2018 met het schrijven van een collectieplan. Dat is, heel kort door de bocht, een plan waarin je beschrijft wat je collectie precies inhoudt en wat je er allemaal mee wil doen. Om ons plan een goed fundament te geven koppelden wij hieraan ook een waarderingstraject. We hebben het beste uit onze collectie op een rijtje gezet en hebben voor u dé 20 topwerken geselecteerd.  We, dat zijn het museumteam én een aantal Smitskenners die elk schilderij hebben gewikt en gewogen. 

Van 10 april tot 12 juni 2020 stellen we wekelijks twee werken uit deze top 20 voor. Nadien kan u stemmen op uw favoriet.

Nr 6 De winter

Onder een kruisboom zit ze nu als weduwe geknield, verzonken in gebed en herinnering aan wat voorbij is: de winter van het leven. En zo’n leven is heilig, vindt Smits – vandaar de aureool; en zuiver – vandaar de lelie.

Nr 7 : De herfst

Onder een boom met dorre bladeren staat ze nu als grootmoeder - de kinderen zijn het huis uit – zorgzaam achter haar bejaarde echtgenoot. Een beeld van slinkende levenskracht en berusting: de herfst van het leven.