Een schemer van weemoed - Ernest Midy

Van zaterdag 10 maart tot zondag 15 april 2018

In de lente van 1902 verhuist de 25-jarige kunstenaar Ernest Midy naar Mol. Over het waarom van de keuze voor Mol tasten we in het duister. De Molse schilderskolonie is dan in volle bloei: hebben de faam van die kunstenaarsbent en de zoektocht naar landschappen en boereninterieurs de jonge schilder aangelokt? In datzelfde jaar nam de Molse gemeenteraad de principiële beslissing om een tekenschool op te richten en een jaar later werd Midy de eerste directeur. Zijn schildersatelier had hij een tijdlang in de Boerestraat van Mol-Sluis. Hij onderhield contacten met Jakob Smits en gaf privé-les aan de Olmense kunstenaressen Margriet en Maria Vaes, met wie hij een blijvende vriendschap deelde.

Leven en werk van Ernest Midy raakten in de vergetelheid, ook al omdat er tijdens zijn leven nooit een grote individuele tentoonstelling had plaatsgevonden. Pas in de jaren 1980 leefde de belangstelling weer op. In 2009 schonk het echtpaar Heykers – Van der Steen een significante verzameling aan Museum Kempenland (Eindhoven).
In deze tentoonstelling werd de unieke collectie samen met andere werken uit de recent verworven collectie van het museum getoond.

Hiernaast liep er van 10 tot en met 25 maart een tentoonstelling rond de Molse schilderskolonie (1880-1914) in 't Kristallijn met werken van onder andere Jakob Smits, Charles Claessens, Paula Van Rompa-Zenke, Emile Van Damme-Sylva, Frans Van Leemputten, Franz Courtens, Willem Battaille, Edgard Farasyn, Otto Heichert en veel andere academisch gevormde schilders waaronder Ernest Midy.