naar inhoud

Mondmasker vanaf 11 juli ook verplicht in gemeentelijke publieke gebouwen

10 jul 2020

Het gemeentebestuur trekt de recente federale beslissing om een mondmasker te verplichten door naar alle publieke gemeentelijke gebouwen, waaronder ’t Getouw, Ten Hove, het Ecocentrum en onze dienst toerisme. Dit betekent dat iedereen ouder dan 12 jaar die een gemeentelijk openbaar gebouw betreedt, vanaf zaterdag 11 juli verplicht is om een mondmasker te dragen.

Vanaf zaterdag 11 juli verplicht de federale overheid het dragen van mondmaskers in winkels, bioscopen, theater-, concert en conferentiezalen, gebedshuizen, musea en bibliotheken. Deze maatregel vormt een aanvulling op de eerdere verplichting op het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Het doortrekken van deze maatregel naar alle gemeentelijke gebouwen – wat per definitie drukke publieke plaatsen zijn – vormt voor het gemeentebestuur een logisch gevolg.  Eerder vandaag communiceerden we dat de mondmaskerplicht ook zal gelden op onze Molse markten.

Zes gouden regels blijven respecteren
Ook als je een mondmasker draagt, blijven de ‘zes gouden regels’ van kracht:

  1. Was of ontsmet regelmatig je handen. Geef geen kus of handen bij het begroeten.
  2. Doe zoveel mogelijk activiteiten in openlucht. Buiten is het risico op besmetting veel kleiner. Als dit niet kan, zorg je voor voldoende ventilatie van de ruimte.
  3. Wees extra voorzichtig voor mensen die tot een risicogroep behoren.
  4. Respecteer altijd en overal de afstand van 1,5 meter. Dit geldt niet voor mensen uit je eigen huishouden, kinderen jonger dan 12 jaar onder elkaar en mensen uit je uitgebreide bubbel van vijftien personen. Als je de veiligheidsafstand niet kan respecteren, dan draag je een mondmasker.
  5. Nauwere sociale contacten zijn op individuele basis mogelijk met vijftien verschillende personen. Deze groep mag wekelijks wisselen. Op deze manier blijven de onderlinge sociale contacten in onze samenleving nog beperkt én blijft contactopvolging haalbaar bij een eventuele besmetting.
  6. Onderneem je een groepsactiviteit? Beperk de groep tot maximum vijftien personen, inclusief kinderen. Dit geldt voor activiteiten bij je thuis of buitenshuis, zowel binnen als in openlucht.