naar inhoud

MONO. The artists! - TOM LIEKENS

17 nov 2020

In MONO. The artists! stelt curator Tom Liekens de kunstenaars van onze gloednieuwe expo MONO. Come up and see my prints! voor.

In deze eerste aflevering stelt Tom Liekens zijn eigen werk Anatomie clastique voor. 

Tom Liekens (°1977) is gefascineerd door de realistische wijze waarop fauna en flora worden voorgesteld op schilderijen, in sprookjes of in films. Ook de artificiële wereld van dierentuinen, natuurhistorische musea en tropische plantenkasten vormen een blijvende bron van inspiratie.

Naast schilderijen maakt Liekens al enkele jaren collages op groot formaat die samengesteld zijn uit houtsneden, gravures en structuurafdrukken. Deze heel directe en unieke manier waarmee hij met grafiek omgaat sluit nauw aan bij zijn geschilderd oeuvre.

Anatomie Clastique verwijst naar de 19de-eeuwse Franse dokter Louis Auzoux die anatomische modellen in papier-maché ontwierp. Later richtte hij een fabriek voor anatomische menselijke modellen op en maakte hij ook modellen van planten en dieren. Tom Liekens noemde zijn werk anatomie clastique, afgeleid van het Griekse klastos wat gebroken in stukken betekent.