naar inhoud

MONO. The artists! - JULES SCHMALZIGAUG

1 dec 2020
Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!
 
Vandaag is het de beurt aan futurist JULES SCHMALZIGAUG.
 
 

Antwerpenaar Jules Schmalzigaug (1882 - 1917) ontdekte op een tentoonstelling in Parijs het Futurisme. Sterk onder de indruk van deze avant-garde stroming besloot hij om naar Italië te verhuizen. De Grote Oorlog gooide echter roet in zijn artistieke opwinding en hij trok naar het neutrale Nederland. Het was daar dat hij de werken die in onze expo hangen maakte.

Schmalzigaug interesseerde zich in het wetenschappelijk onderzoek naar kleur en licht en wilde in zijn werk vooral kleur loskoppelen van de academische regels end e contouren openbreken. Hij trachtte ritme en beweging in verf vast te leggen.

Grachtzicht met brug in Delft is opgebouwd uit snelle krabbels en vibrerende kleurvlekken. Bijzonder is dat hij regelmatig een afdruk maakt van zijn pasteltekeningen. Hij bewerkt dit spiegelbeeld tot een nieuwe versie en een volwaardig origineel werk.

De nerveuze lijnen in gekleurd krijt lijken te getuigen van een vurig levensverlangen van de kunstenaar. Niettemin kon hij de kwelling en het isolement dat hij tijdens deze periode onderging maar moeilijk plaatsen en pleegde in 1917 zelfmoord.

Jules Schmalzigaug bleef de enige Belgische vertegenwoordiger van het Futurisme.