naar inhoud

MONO. The artists! - ROGER VAN AKELYEN

8 dec 2020

Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!

Vandaag is het de beurt aan de fantastische ROGER VAN AKELYEN.

Roger Van Akelyen (°1948) richt in de jaren 70 Panter Print op, een experimenteel etsatelier waar voornamelijk kunstenaars van de Antwerpse galerie De Zwarte Panter met hem samenwerken.

Van Akelyen maakt zelf schilderijen, pastels, bijgekleurde etsen en driedimensionale kijkkasten. In zijn fantasierijke, surreële composities zit veel spot en ironie. Oude koekendozen die gedecoreerd werden met reliëfafbeeldingen van de Oude Meesters zoals Rubens en Jordaens, vormen het vertrekpunt van een bijzondere reeks schilderijtjes op papier.

Van Akelyen verknipt de blikken dozen, inkt ze in en drukt ze af met een etspers. Het drukresultaat is een nog leesbare barokke compositie maar de figuren zijn herleid tot slechts schimmen. Het geheel is omkaderd met een geometrisch patroon. Hij schildert vervolgens bovenop de afdrukken en transformeert het klassieke tafereel in een fantastische Ensoriaanse wereld bevolkt met sprookjesachtige mensfiguren, monsters en gedrochten.