naar inhoud

MONO. The artists! - CAMILLE DUFOUR

17 dec 2020

Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!

Vandaag vertelt Tom je meer over de indrukwekkende installatiekunst van CAMILLE DUFOUR!

De installatie Lavandière de la nuit 3  van Camille Dufour (°1991) is een restant van een performance die ze deed in 2019 en het laatste deel van een drieluik. Tijdens de performance drukt ze handmatig een houtsnede, veertig maal af op papier. Ze inkt elke uitgesneden plank slechts één keer in en maakt hier afdrukken van tot de inkt volledig is opgebruikt. Waar de eerste prints nog donker en leesbaar zijn, vervaagt het beeld gaandeweg tot dit op het einde vrijwel onzichtbaar wordt.

Haar bedreigende houtsnede toont een gewelddadige en apocalyptische wereld. Het proces is een fysieke uitputtingsslag waarbij de kunstenares het kwaad van de mensheid tracht weg te wassen. Met de titel van het werk verwijst ze naar de van oorsprong Keltische legende La Lavandière de la nuit. De wasvrouw van de dood wast in het verhaal, nacht na nacht, met bloed bevlekte kleren. Ze is gedoemd dit eeuwig te blijven doen als boetedoening voor haar zonden. Haar verschijning werd gezien als voorbode van de dood.