naar inhoud

MONO. The artists! - FRED BERVOETS

18 dec 2020

Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!

Vandaag is het de beurt aan levende legende FRED BERVOETS!

Fred Bervoets (°1942) ontwikkelde in 1981 een nieuw grafisch procedé: een etstechniek, waarbij hij rechtstreeks met zuur op de zinken etsplaten ‘schildert’. Het gevolg is dat het werk zich pas echt visualiseert als de etsen worden afgedrukt. Dit kan slechts op één of twee exemplaren. De drukken op papier worden aan elkaar gekleefd tot grote composities en op doek gelijmd. De kunstenaar is zo in staat om unieke etsen te maken op monumentaal formaat die hij vaak achteraf bijkleurt met acrylverf. Bervoets noemt zichzelf vaak schertsend een prentenmaker.

Zijn expressionistische werken zijn zeer autobiografisch. In bijna al zijn werken figureert de schilder zelf. Bervoets drijft er de spot met zichzelf en zijn omgeving. Hij vergroot kleine en grote gebeurtenissen uit zijn leven haast karikaturaal uit en verheft ze tot universele verhalen over de mens met al zijn angsten, dromen en verlangens.