naar inhoud

MONO. The artists! - CAROLINE COOLEN

18 dec 2020

Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!

Vandaag is het de beurt de fantastische CAROLINE COOLEN!

Zoals Caroline Coolen (°1975) in haar sculpturaal werk heel associatief verschillende materialen assembleert tot grote beelden, gebruikt ze in haar grafisch werk collage als techniek. Ze lijmt verschillende verknipte houtsneden samen tot muurgrote, unieke werken op papier. Het geeft haar de vrijheid om een werk gaandeweg te componeren, soms los van een vooropgesteld idee of beeld.

Ze verkiest houtsnede omdat dit haar in staat stelt tot een andere schriftuur te komen dan die van haar tekenhand. Omdat  het mogelijk is een houtsnede meerdere malen te drukken, kan ze bovendien eindeloos experimenteren en variëren in kleur en toon.

Scapegoat getuigt, zoals veel van haar andere werken, van een eerder romantische en donkere kijk op de natuur en de wereld. Het kille landschap bestaat uit kale bomen, distels en kreupelhout. De middelste geit werd rood gemarkeerd als zondebok. Dit naar een joods ritueel (Leviticus 16) waarbij de horens van een bok worden omzwachteld met rode stof en het dier, symbolisch beladen met alle zonden, openlijk de woestijn wordt ingestuurd.