naar inhoud

MONO. The artists! - JAN DECLEIR

5 jan 2021

Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!

Vandaag is het de beurt aan de legendarische JAN DECLEIR!

Donderdag 7/1 laat Tom ons kennis maken met de fantastische JOHAN GELPNER.

Acteur Jan Decleir (°1946) heeft een indrukwekkende theater-, film- en televisiecarrière. Minder gekend is zijn beeldend werk. Sinds zijn opleiding aan de Antwerpse Academie tussen zijn veertiende en achttiende jaar is hij steeds blijven tekenen en schilderen. Vanaf 2000 exposeert hij ook regelmatig zijn schilderijen, etsen en houtsneden.

Zijn expressieve werken zijn heel direct en associatief en ontstaan vaak zonder voorstudies. Zelf omschrijft hij zijn werken als liefdesbrieven: hij maakt ze over en voor iemand. Vaak beeldt hij zichzelf af omringd door zijn goede vrienden en geliefden. Soms vallen zijn zelfportretten samen met een historisch of fictief personage dat hij vertolkte of had willen vertolken op theater of in de cinema.

Decleir gebruikte in 2004 de onconventionele etstechniek die hij leerde van zijn vriend Fred Bervoets voor een reeks bijzondere etsen van windmolens. Het zijn herinneringen aan Maarkedal, waar hij regelmatig verbleef met zijn vrouw, Brechtje. De werken mogen gelezen worden als liefdesverklaringen aan haar.