naar inhoud

MONO. The artists! - JOHAN GELPER

7 jan 2021

Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!

Vandaag is het de beurt aan de fantastische JOHAN GELPER!

Dinsdag 12/1 laat Tom ons kennis maken met het bijzondere werk van LIEVEN SEGERS.

Johan Gelper (°1980) maakt tekeningen, sculpturen en installaties waarin de lijn centraal staat.

Zijn onderzoek naar lijnen en de constructies die daarmee opgebouwd kunnen worden, gebeurt intuïtief maar hij laat de context waarin het werk gemaakt en tentoongesteld wordt, mee het resultaat bepalen. Soms lijken het semi technische tekeningen van industriële machines met radarwerken en buigbare constructies. In andere werken zijn de vormen organisch en zouden het celstructuren kunnen voorstellen of delen van planten. Of we zien een combinatie van de twee.

Gelper maakt daarnaast ook sculpturen en installaties met gerecycleerde materialen die hij ook als ruimtelijke tekeningen ziet. Hij maakt ze in situ en transformeert ze naargelang de omgeving.

Voor de zeefdrukken die hij in het Frans Masereel Centrum maakte waren een reeks tekeningen uit 2011 het vertrekpunt. Vanuit experiment ontstonden nieuwe picturaal gelaagde composities met sporen van botanische organismen in contrast met meer geometrische constructies. De zeefdrukken zijn nooit helemaal abstract maar ook nooit echt figuratief. Hij bewerkte de unieke zeefdrukken later nog met inkt en verf.