naar inhoud

MONO. The artists! - GERT EN UWE TOBIAS

14 jan 2021

Curator Tom Liekens stelt twee keer per week een kunstenaar voor uit onze WONDERBAARLIJKE expo MONO. Come up and see my prints!

Vandaag introduceert Tom tweelingbroeders-in-crime GERT EN UWE TOBIAS!

Dinsdag (in de allerlaatste aflevering) vertelt Tom ons meer over de bijzondere schildertechniek van HADASSAH EMMERICH!

De tweelingbroers Gert en Uwe Tobias (°1973) wonen en werken in Duitsland maar groeiden tot hun twaalfde op in Brasov, Roemenië. Ze maken sinds 2001 samen houtsneden, schilderijen, tekeningen, collages en keramiek.

Ze zijn gefascineerd door hun geboortestreek Transsylvanië met haar mythen en legenden, en hoe die ingang vonden in de Westerse popcultuur. Niet alleen de Roemeense folklore met haar fantasierijke verhalen bevolkt door fabelachtige dieren en figuren blijkt een bron van inspiratie maar ook haar ambachtelijke kunst zoals houtsnijwerk, kant- en borduurwerk en traditionele kostuums. Ze combineren die met elementen uit de kunstgeschiedenis, b-horrorfilms en grafische vormgeving. Ze creëerden zo een hele eigen beeldtaal; een mengeling van geometrische abstractie, en een figuratie die zowel fantastisch als macaber is waarvan de wortels zowel in hun achtergrond als in hun grote artistieke bagage liggen.

Hun houtsneden op groot formaat komen op een bijzondere manier tot stand. De vormen en figuren die ze op hout tekenen worden uitgezaagd en afzonderlijk in kleur ingeïnkt. De houten stukken worden, zoals bij een puzzel, terug samengelegd en als geheel afgedrukt op doek.