naar inhoud
Dit nieuwsbericht is niet actueel.

Jakob Smitsmuseum verwerft sleutelwerk ‘Doopsel van Christus’

3 mei 2019

De Smits-collectie van het Jakob Smitsmuseum werd uitgebreid met een belangrijk schilderij, getiteld ‘Doopsel van Christus’. Dit werk van de meester zelf is vanaf nu te bewonderen in het Jakob Smitsmuseum, Sluis 155a.

Jakob Smits vertaalt daarin het evangelieverhaal – eens te meer – naar de Kempen van zijn tijd. Onder een weidse hemel vindt het doopsel plaats in een ven, in de buurt van een hoeve (vermoedelijk het ven nabij het Kongovaartje in Achterbos waar de allereerste zandwinning heeft plaatsgevonden). 

Christus’ discipelen zijn vervangen door boerenmensen die toekijken vanop de kant. Maar het meest prominent op het doek is de hemelpartij, de lucht, die bij Smits heel vaak een symbolische en zelfs mystieke dimensie krijgt: de donkere wolk als voorbode van Christus’ lijden, maar ook de zonnestralen als teken van hoop. Zowel het stralende licht als de zware verfmaterie zijn typerend voor de laatste periode in Smits’ evolutie, 1918-1928.

Het Doopsel van Christus is een behoorlijk groot werk (121 x 140 cm). Een sleutelwerk, verworven met de hulp van de Stichting Ronald Luyten/Jakob Smits dat de collectie van het Jakob Smitsmuseum aanzienlijk verrijkt, aanvult en vervolledigt.