3 redenen om bij te leren over het lot van de Aziatische olifant

In de rand van onze expo vinden er in en rond het museum heel de zomer lang boeiende evenementen plaats. Donderdag 5 juni zoomen we samen met Veerle Hermans van WWF-België in op het lot van de Aziatische olifant. Hier zijn 3 redenen waarom jij deze lezing zeker niet mag missen.

   

1. Elk jaar zijn er minder en minder Aziatische olifanten

Vandaag leven er nog amper 40.000 Aziatische olifanten in het wild. Door ontbossing en menselijke expansie vernietigen wij hun leefgebied razendsnel. Bovendien komen olifanten steeds vaker in conflict met mensen, wat tot gevaarlijke situaties en onnodige slachtoffers leidt, zowel bij de mens als bij de olifant. Terwijl hun rol cruciaal is voor het ecosysteem, glijden ze langzaam richting uitsterven.

     

2. Hansken is geen verhaal uit het verleden

In onze nieuwe expo leer je olifant Hansken kennen, een Aziatische olifant die in de 17de eeuw heel Europa rondreisde als bijzonder spektakel. Ze moest kunstjes opvoeren voor publiek, tot ze uitgeput en onder erbarmelijke omstandigheden stierf. Haar tragische levensverhaal vormt een aangrijpend historisch voorbeeld van uitbuiting en laat ons zien hoe weinig er soms veranderd is. De parallellen met het lot van de hedendaagse olifant zijn pijnlijk actueel.

   

3. Van kunst tot kennis

Feiten en cijfers zijn belangrijk, maar het zijn verhalen die ons raken en doen nadenken. Via theater, expo’s en lezingen wordt de problematiek tastbaar, voelbaar en begrijpelijk. Tijdens de lezing ontdek je hoe de Aziatische olifant vandaag onder druk staat én wat er gedaan wordt om dat tij te keren.

WWF zet zich wereldwijd in om leefgebieden te beschermen, conflicten tussen mens en dier te voorkomen en stroperij tegen te gaan. Door die inzichten te koppelen aan kunst en verhalen, willen we het besef helpen groeien dat natuurbehoud geen ver-van-je-bedshow hoeft te zijn en brengen we het tragische verhaal van olifant Hansken weer tot leven.

    

De lezing gaat door op donderdag 5 juni om 19 uur in het Jakob Smitsmuseum. Het museum is die avond open van 18.30 tot 21 uur. Bezoek aansluitend dus zeker ook de expo 'Rembrandt, Smits & Hansken'. De lezing is gratis, maar reserveren is wenselijk. Spreker Veerle Hermans is coördinatrice van het Aziatische programma bij WWF-België.

Meer weten? Lees hier meer over de lezing en reserveer meteen je ticket!

Gepubliceerd op dinsdag 27 mei 2025 om 16:43